
Al jaren is fotografie een liefhebberij. De afgelopen jaren werd het een hobby en naarmate ik er meer over ging lezen en dingen ging uitproberen, merkte ik dat ik steeds meer gegrepen werd door de mogelijkheden om de natuur op een creatieve manier in beeld te brengen.
Geïnspireerd door fotografen als Bart Siebelink en Edo van Uchelen die in het eerste hoofdstuk van hun Handboek Natuurfotografie (2017) laten zien hoeveel foto’s er op internet al staan van Grutto’s op een paaltje. Zij stellen de lezer dan de vraag: Welke foto wil jij daaraan toevoegen?
“Smaak is een corrupte graadmeter” (Bart Siebelink, 2019)
Ik wil met mijn foto’s proberen de essentie van dier, plant of landschap weer te geven. Licht (of het ontbreken daarvan) speelt daarbij een cruciale rol. Ik probeer dat vooral in mijn macrofoto’s te laten zien.
…maar ook…:
Ook landschappen blijven mij trekken. Alleen met je camera in het landschap; de polder, de heide, het bos of het Wad. De omgeving op je in laten werken. Vanuit deze ervaring ga ik op zoek naar een mooie compositie. Hierbij heb ik veel geleerd van Mads Peter Iversen en Nigel Danson. Zij laten zien dat je het landschap volgens compositieregels mooi in beeld kunt brengen, maar ervaren ook dagelijks dat kennis van deze regels nog niet automatisch leidt tot een geslaagde foto. Een boeiend gevecht!
I struggled with a WIDE ANGLE lens in these PERFECT LANDSCAPE PHOTOGRAPHY conditions (Nigel Danson, 2020)
… en nu ook…
De laatste tijd heb ik het vogelen herontdekt De interesse in vogels was er altijd wel, maar sinds ik in het bezit ben van een 150-600 lens is het mogelijk om de gevederde vrienden prachtig vast te leggen zonder ze te storen. Het gaat mij er niet om, om zoveel mogelijk zeldzame vogels te spotten, maar juist de vogels vlakbij huis, of in bos of plas. De ervaring van Hans Dorrestijn deel ik:
“Een snoesje! Een heel klein bolletje met een heel kort staartje. Hij verstopt zich, je ziet hem bijna niet, maar soms, als hij druk bezig is met insecten zoeken van afhangende takken, dan lukt het om dichtbij te komen. Moet je wel doodstil blijven staan en niet ademhalen. Maar dat heb je er dan voor over.”
Aan de foto’s op deze site kun je zien hoe ik op dit moment probeer de natuur net even iets anders in beeld te brengen.
Veel plezier daarbij!
Bé Poolman