Herfst

Paddenstoelen zijn er in vele kleuren en soorten. En ik geef het direct toe; ik ben geen kenner. Sterker nog, van zelfs de meest voorkomende soorten ken ik nauwelijks de namen. Dat weerhoudt me echter niet in deze periode van het jaar het bos in te gaan op zoek te gaan. Dat valt mij eerlijk gezegd dit jaar niet mee. Van andere jaren heb ik het beeld dat ik in het eerste het beste bos allerlei soorten aantref; dit jaar moet ik echt op zoek. Wellicht ben ik te vroeg (te laat?) of is het gewoon geen goed paddenstoelenjaar. Wie het weet mag het zeggen!

Het op zoek gaan heeft als voordeel dat ik ook op plekken kom die ik niet tot nauwelijks ken. Het verbreedt dus je horizon!

Ik begon dicht bij huis, in het Driehoeksbos. Weinig variatie in soorten, maar op een zonnige middag leidt dat wel tot mooie plaatjes.

De ‘echte’ paddenstoel is toch rood met witte stippen! Geïnspireerd door de mededeling dat op landgoed De Eese de vliegenzwam was gezien, toog ik daarheen. Dat bleek niet voor niets! Maar ik vond het lastig om die fraai in beeld te krijgen. Iedereen weet hoe die paddenstoel eruit ziet en hoe breng je die dan in beeld op een manier die wat toevoegt… Ik ben er die middag naar mijn idee niet echt in geslaagd.

Dan maar proberen met andere soorten. Languit in het bos liggend heb ik waarschijnlijk een aantal niets vermoedende wandelaars de stuipen op het lijf gejaagd. Dit leverde de volgende foto’s op.

Vervolgens een poging, iets dichter bij huis in De Oldemeyer, bij Hardenberg. Hier was de paddenstoelendichheid redelijk groot; Op één plek heb ik mij ruim anderhalf uur vermaakt! En ook een paar heel kleine soorten. Vanaf het pad, kijk je er overheen, maar eenmaal van het pad af, zie je er steeds meer…Nogmaals, geen idee hoe ze heten, maar erg fraai als je er echt macro opnames van maakt!