Fotohut

In de herfstvakantie ben ik op bezoek geweest in hut 5 van de hutten van Han Bouwmeester. Een hut midden in het bos. Ik was benieuwd omdat veel vogels momenteel natuurlijk in het Zuiden zitten. Vooraf al eens op het forum gekeken en zag dat er weleens een sperwer of een havik te zien is. Dat zou mooi zijn…

Ik reed ’s morgens in alle vroegte in de regen naar de hut. Dat beloofde niet veel goeds. Eenmaal aangekomen miezerde het nog een beetje. Ik stelde me voor dat de vogels eerst nog op hun hoede zouden zijn, wanneer ik eenmaal in de hut zat. Niets was minder waar. Ik moest de camera nog installeren toen spechten en boomklevers al rondom de hut dartelden. Een mooi begin! Blijkbaar verwachten ze eten wanneer er volk rondom de hut is; ik heb ze niet teleurgesteld.

Eén soort heb ik deze dag herontdekt: De vink. Wat een prachtige vogel is dat wanneer je in de gelegenheid bent deze van dichtbij te bekijken. En dan is hij nog niet eens in zijn zomerkleed. En met een spiegeling in het water is het helemaal een plaatje.

Het grootste deel van de dag zaten er in ieder geval koolmezen en pimpelmezen. Die deze zich meerdere malen tegoed aan het water.

In hun enthousiasme namen de koolmees en pimpelmees ook hun soortgenoten mee: de kuifmees en de glanskop (of matkop…)

Nee, geen sperwer of havik gezien vandaag. Nog wel een buizerd, die vlak achter de hut een prooi pakte. Ik zag hem alleen vallen en na enige tijd weer opstijgen. Maar net buiten mijn zicht, dus dat telt helaas niet…. De grootste vogel vandaag was de gaai.

Wat huis- en tuinvogels betreft lieten ook de merel en de zanglijster zich van hun mooiste kant zien.

Onder het kopje zonderling en zeldzaam nog de boomkruiper. In mijn beleving was dit vogeltje groter. Maar zo vlakbij en niet geplakt tegen een boom, bleek het maar een klein vogeltje.

Tussen de bedrijven door hoorde ik het winkerkoninkje regelmatig alarm roepen. Tsjak, tsjak! Zien deed ik hem zelden, maar heel even liet hij zich toch zien… en horen!

De hut bleek te worden bewaakt door een paar muisjes die steeds razendsnel heen en weer renden. Ondanks dat is het gelukt om ze vast te leggen. Prachtige beestjes zijn het toch…